fredag 29 april 2011

Intiutiva verktyg + nyfikenhet = Magi!

Dagen startade med en 30 min genomgång av iMovie. Vi visade hur man importerar filmklippen i ett händelsebibliotek, drar över hela eller delar av klippen i ett projekt. Sedan fick de se hur man flyttar klipp, lägger bildbakgrund till greenscreenklipp, spegelvänder, spelar upp baklänges, ändrar ljud och klippinställningar och lägger till ljud och musik.
Sedan satte eleverna igång med att redigera sina filmer. De fick gå ut och komplettera några scener. Det är fantastiskt hur lätt de tog till sig programmet och dess funktioner, och hur det av sin barnsliga nyfikenhet hittade saker i iMovie som jag inte kände till.
Efter en lunch tog vi en snabbgenomgång i hur man söker CC-bilder och ljud, samt skapade naturbakgrundsljud med Anza.
Sedan har Anders & jag mest kunnat flyta omkring och njuta av elevernas arbete.

torsdag 28 april 2011

Hur gjorde ni?

Efter lunch igår så satt vi och tittade på en film "Katte - en tidsodyssé". Det är en film som ett antal gymnasie elever gjorde i samband med Katedralskolan i Lunds 900 års jubileum 1985.
Jag var själv aktiv i specialeffekt-gruppen.

Vi tittade på filmen och med jämna mellanrum pausade jag och berättade om hur vi löste olika problem, eller vilka misstag vi gjorde. Det var en mikrofon som syntes i bild, hur vi fick en kille att brinna, hur man får en katrta att göra som regissören vill, hur man skapar en scen när en person flyger i luften pga av en explosion, hur man med hjälp av ljud och musik kan skapa en känsla av spänning eller romantik, eller får ett slagsmål att låta realistiskt (dvs som på "riktig" film).
Eleverna var mycket nyfikna och intresserade.

onsdag 27 april 2011

Massor med bra länkar om bild, ljud och video!

På bloggen Annelies senaste hittar man massor av intressanta inlägg och länkar som har med bild, film & ljud att göra. Bland annat en videoskola.

Introduktion

Nu är vi igång. Inledningsvis har vi pratat om vad film är, vilka olika sorters film det finns, olika tekniker, vad är ett manus och vad är en storyboard?
Vi har gjort en dramaövning där vi skulle gestalta olika uttryck och känslor.
Efter rasten startade Anders och jag med att inför eleverna spela in en filmscen mot grön bakgrund, där vi föreställer två spöken. Jag hade en grön påse över huvudet och filmen handlar om att jag någonstans har tappat mitt huvud. Slutrepliken var: ..nu är det er uppgift att i er film berätta var jag tappat huvudet och hur mitt ansikte ser ut.
Sedan startade vi iMovie och lade klippet på en spöklik bakgrund.
Nu har vi skapat fem olika grupper som alla skall göra vars sin film. De har två "måsten": i filmen måste de hitta spökets huvud och de måste göra minst en scen med greenscreen teknik.

tisdag 26 april 2011

Nu börjar det!

I morgon startar vi med elevens val-veckan för mellanstadiet. Jag och min kollega Anders skall då skapa, prata, titta och analysera film med 20 elever. Det skall bli spännande.
Vi kommer att jobba med DV-kameror, webb-kameror och videofunktionen i vanliga digitalkameror. Förhoppningsvis kommer det att bli både animerat, greenscreen och datoranimerat, i en härlig blandning.
Skall försöka skriva dagliga rapporter.

tisdag 12 april 2011

måndag 11 april 2011

Ljud i film

Efter en helg full av influens...a så är man på benen igen.
Ljud kan verkligen påverka. Man kan skapa olika sinnesstämningar och miljöer med hjälp av olika bakgrundsljud.
Låt mig ge ett exempel. Titta och lyssna på detta filmklipp…

Ljudeffekterna är skapade med det fantastiska verktyget NatureSoundsFor.Me. Med hjälp av upp till 4 olika ljudkanaler kan man skapa en mängd olika bakgrundsljud.

Dvolvers MoviMaker

Dvolver är ett företag som skapat en sida där man kan göra små tecknade filmer. Det är väldigt enkelt, du guidas fram stegvis: Först en bakgrund, sedan en himmel, 1 eller 2 skådisar och sedan skriver man dialog och lägger på ev bakgrundsmusik. Min första film blev en lite skämtfilm och en aktuell händelse:
http://www.dvolver.com/live/movies-560775

torsdag 7 april 2011

Xtranormal & Animoto

Satte mig igår för att skapa lite material kring hur man kan använda Xtranormal i undervisningen, har bl a en språklärare som visat intresse. Då upptäckte jag samma sak som Jonas Hällebrand gjort, dvs det har blivit en betaltjänst. Jag lägger ner det spåret, om inte någon har ett tips på ersättningsprogram.

Men Animoto är kul. Tänkte skapa ett lite "reklamtema", och där är animoto ett bra verktyg. Att få ner ett säljande budskap på 30 sek. Till skillnad ifrån Xtranormal, erbjuder Animoto ett utbildningskonto.

Simon Widdowson (Porchester Junior School ICT Coordinator) skrev på twitter om hur hans elever har jobbat med animoto.

måndag 4 april 2011

Jaycut.com

Jag har fått frågan om det finns alternativprogram till iMovie, om man vill arbeta med greenscreen. Jag tipsades av Judit Pozna på IKT-samordningen i Lund om Jaycut.com. Det är en sida på nätet där du kan redigera film. Allt som krävs är att man skapar ett konto (i mitt fall habe81) och det är givetvis gratis.
Nyfiken som man är var man tvungen att testa och efter några minuter hade jag lärt mig.
Det var enkelt! Passade på att göra en skärminspelning av hur man gör.
Med Jaycut kan du även enkelt göra övergångar mellan klipp, lägga in text, spela in direkt med webbkamera, spela in speakerröst med mera. Det får jag testa!

Suck!!!

AttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by schmolzanderson
En av eleverna har blivit utrustad med egen dator pga läs- och skrivsvårigheter. Så han kom till mig och undrade om jag kunde installera en stop-motionprogram på den åt honom. Inga problem sa ja, eftersom datorn var en "öppen" klient (vår kommunikationsavdelning har gett oss lärare möjlighet att installera program själva på dessa datorer, och inte bara de som är "paketerade" och ligger i vår IKT-portal.
Var lätt att gå ut på nätet och hämta hem Animator DV Simple och installera det.
Testade att det fungerade, och det gjorde det.... när jag var inloggad. När eleven var inloggade fungerade det inte alls. Troligen för att programmet använder mappar som eleverna inte får tillgång till.

fredag 1 april 2011

Filmmaterial från gårdagens presentation (Greenscreen)Inför min presentation ville jag visa hur enkelt man kan skapa en greenscreen film. Jag lät min son spela in en massa roliga filmsnuttar med ett grönt lakan från IKEA i bakgrunden. Sonen ville att jag skulle "göra så jag ser ut som om jag är i rymden". Därför letade jag upp en bakgrundsbild med hjälp av Creative Commons söksida, som jag importerade till iPhoto. Sedan lade jag in bilden i ett iMovieprojekt, och ändrade klipplängden till 60 sek. Sedan var det bara att dra och släppa filmklippen ovanpå bildklippet.
På slutet lade jag in länken till vem som gjort bakgrundsbilden.
Vill du veta exakt hur jag gjorde? Kolla här!

Filmmaterial från gårdagens presentation (Musikvideo)

En liten musikvideo som jag slängde ihop på en halvtimme. Jag gjorde först en stop-motion film (5 sek lång) med en webb-kamera, där jag fick stolarna att dansa. Med hjälp av ett antal böcker fick jag stolarna att "gunga" (Strategiskt placerat så böckerna inte syns). Sedan la jag in filmen i iMovie och kopierade bitar och klistrade in. Genom att välja att spela upp vissa delar baklänges så kunde jag skapa lite variation.
Scenen när jag "kommer upp ur källaren" är filmat med datorns egna webbkamera mot ett grönt tygstycke. Sedan använde jag grönskärmsfunktionen för att lägga in den i filmen.