torsdag 31 maj 2012

Appar, Appar, Appar!

Jag tyckte jag var jätteduktig och smart när jag bestämde mig för att varje dag kolla om det fanns några bra appar (gratis, "gratis just idag", prissänkt just nu). Inser nu att jag stött på patrull. Man måste ju hinna testa och utvärdera dessa appar med. Och sortera dem i lämpliga mappar.
I mappen Google finns 17 appar, i mappen Print! finns 7 st. Vilken är bäst?
Just nu är min iPad översvämmad med bra och mindre bra appar.
En av de bättre apparna är mindmapp-appen Inspiration.


Här skapar man snygga maindmapps som man med ett klick förvandlar till disposition. En klick till och du kan skriva ut, skicka till Dropbox eller till en annan app som Pages

torsdag 24 maj 2012

Me and MiPad

Jag var lite sugen på att skaffa ett Bluetooth-tangentbord till min iPad, dels för att jag tycker det är lite besvärligt att skriva och editera längre textstycken, men även för att några av lärarna inte tror att man kan köra ASL (Skriva sig till läsning) utan ett riktigt tangentbord.

Så jag började googla på ämnet för att se hur andra gör och för att ta reda på om det fanns något billigt & bra tangentbord.

Då hittade jag filmer och blogginlägg från folk som höll på att testa att använda ett iPad Camera Connection Kit. Så det var ju bara att sticka iväg och köpa ett.

Kitet består av två adaptrar varav den ena har ett USB-uttag. Och vad har de flesta moderna tangentbord? Jo, en USB-kontakt.
Satt sent igår kväll och lekte och testade. Resultatet blev en liten youtube-film.

 

Idag skall jag testa några sätt att skriva ut från min iPad.


- Posted using BlogPress from my iPad
Location:Lomma

lördag 12 maj 2012

Long time - no seeing

Jag har haft lite ångest över att jag inte varit så aktiv i min blogg, men tänkte:
Bättre sent än aldrig
 Denna vecka har vi jobbat med film på Rutsborgskolan, treorna har satt igång med att göra filmer om våra asagudar, medan sjuorna gör reklamfilmer om skolan eller "vad gör du om det börjar brinna på skolan".
Jag hade en genomgång för treorna i hur man enkelt skapar greenscreen-klipp och hur man redigerar i iMovie. Nu har de satt igång att filma sina olika scener. De använder MacBookens inbyggda webbkamera och Photo Booth. Sedan skall jag återkomma till klassen och hjälpa till när de skall redigera sina filmer.
Sjuorna är det lite knepigare med. De filmar med den utrustning som de har tillgång till: Videokamera, digitalkamera och telefon. Resultatet blir säkert jättebra, men just nu sitter vi med ett stort antal filmklipp i ett antal videoformat. Eftersom vi skall redigera filmerna i Windows Movie Maker så måste alla filmklippen vara i ett filformat som WMM gillar. Därför har jag testat ett antal konverteringsprogram, både online och "offline". Man blir smått gråhårig av detta. Onlinekonverterare accepterar inte filer över 100MB, har en begränsning på antal nedladdningar/dygn. Gratis konverterare för lokal installation visar sig lägga ett vattenmärke över delar av filmen (försvinner om man betalar en slant). När man väl hittat en som funkar, så börjar WMM gnälla på att den inte fattar codec osv osv.
Igår hittade jag i alla fall sidan http://www.pazera-software.com/. Där erbjuds ett antal konverteringsprogram och jag har testat att konvertera MOV till AVI och fått WMM att vilja importera filerna. Man kan konvertera många filer på en gång, så jag tog grupp för grupp.
På måndag skall jag testa om det funkar på skolans datorer.......

tisdag 8 maj 2012

Att föregå med gott exempel

När jag åkte till jobbet idag så lyssnade jag på P1. Där berättade de att flera av vår politiska ungdomsförbund använt musik i sina kampanjfilmer. Inget fel i det, om det inte var för att de glömt att fråga upphovsrättsinnehavaren om lov att få använda deras musik.

Jag tycker att det är oroväckande att man ser så lätt på frågan. Jag som artist kanske inte har samma åsikter som det politiska partiet har i vissa frågor, men om min musik eller mina foton används i kampanjmaterial för ett parti så tror ju folk att jag stödjer det partiet.
– Jag har svårt att se att stora bolag skulle lida någon skada av att ett politiskt ungdomsförbund laddar upp ett klipp på Youtube som några ideellt arbetande ungdomar har gjort, säger Eric Myrin (SDU).
Har inte våra politiska partier några musikaliska medlemmar? Vore det inte häftigt att använda deras musik istället?

Vi som jobbar i skolans värld använder mycket tid åt att berätta för våra kollegor och elever vad som gäller angående upphovsrätten, att man inte får "låna" artisters musik hur som helst, att internet inte är en goody bag med saker som det är fritt fram att ta, låna, sno, kopiera av.
Vår lösning är ju att propagera för Creative Commons. På deras söksida kan man lätt hitta massor med material att använda i sina multimediala produktioner.