måndag 28 april 2014

Greenscreen på iPad - det ultimata testet

Som många vet så är jag en fanatisk greenscreen entusiast, men vad jag saknat är en riktigt bra Greenscreenapp till iPad. Det finns ett antal att ladda ner, alltifrån gratis-appar till appar som kostar pengar, i vissa fall mycket pengar.
Men jag måste nog först förklara vad Greenscreen/Chromakey är. 
Det är en av de vanligaste ”trickfilms”tekniker som används inom film & TV industrin (http://sv.wikipedia.org/wiki/Chroma_key).
Det går ut på att man filmar mot en grön eller blå bakgrund. Sedan låter man datorn göra den gröna eller blå bakgrunden transparent. Med denna teknik har Stålmannen kunnat flyga, meteorologen visa vädret i TV och Frodo Baggins vandra till Mordor.
I Youtubevideon ”What you see isn't always what you get!” kan man se många exempel på hur tekniken används. 
Jag har som sagt testat samtliga appar och kan tyvärr konstatera att det bara är två appar som fungerar riktigt bra. Det är: Green Screen Movie FX (15 kr) och Green Screen Movie FX Studio (22 kr). De är tillverkade av samma företag och den stora skillnaden är att i den första så filmar du och lägger på greenscreen effekten samtidigt, medan du i den andra gör det i efterhand.
Tyvärr finns det en hel del appar som bara är bortkastade pengar för den som vill pröva på tekniken.

Resultatet av "Det ultimata Greenscreep-app testet hittar ni på sidan "Test av Greenscreen-appar"

2 kommentarer:

 1. Hej, Jag har testat Green Screen Movie FX Studio och vill nu att mina elever ska se filmen. Vet någon hur jag gör för att de ska kunna se den på windows? Android? Kan man göra om den till ett youtubeklipp t.ex.?
  Mvh
  marie-Louise

  SvaraRadera
 2. Om du klickar på "Share" så kan du eposta filmen, skicka den till dropbox, spara till "Bilder" eller lägga upp på Facebook.
  Jag skulle rekomendera att spara den till "Bilder" och sen kan du lätt därifrån lägga upp den på youtube.

  SvaraRadera